Андрей Бабиш е обвинен заедно с бившата си съветничка Яна НагиоваДнес

...
Андрей Бабиш е обвинен заедно с бившата си съветничка Яна НагиоваДнес
Коментари Харесай

Бивш чешки премиер отива на съд заради измама с евросредства

Андрей Бабиш е упрекнат дружно с някогашната си съветничка Яна Нагиова

Днес съдът в Прага откри процеса против милиардера и някогашен министър-председател на ЧехияАндрей Бабиш по обвиняване в присъединяване в машинация със дотации от Европейски Съюз на стойност 2 милиона $, съобщи БГНЕС.

През март Бабиш беше упрекнат, че е оказал помощ за изваждането на фермата му " Щъркелово гнездо " южно от Прага от неговия великански холдинг за храни, химикали и медии " Агроферт ", с цел да може тя да получи дотация, изплащана на дребни компании през 2007 година

Бабиш, който беше министър-председател в интервала 2017-2021 година, отхвърля да е направил каквото и да е нарушаване, като назовава процеса " политически " преди президентските избори следващата година, на които се чака той да се кандидатира.

68-годишният Бабиш, петият най-богат чех съгласно списание Forbes, е упрекнат дружно с някогашната си съветничка Яна Нагиова.

Изслушването притегли доста внимание, като медиите и обществеността участваха на идването на Бабиш в общинския съд в Прага през днешния ден сутринта.

Противниците му построиха спонтанна затворническа килия от другата страна на улицата, а вътре имаше протестиращ, който носеше маска със фотографията на Бабиш.

Бабиш е ръководител на опозиционното центристко-популистко придвижване АНО, което едвам не загуби парламентарните избори предходната година от трипартийната дясноцентристка коалиция, ръководена от сегашния министър председател Петр Фиала. АНО към момента е отпред в изследванията на публичното мнение, като получи 30,5% поддръжка в изследване на Kantar CZ за Чешката телевизия, оповестено в неделя. Десните Граждански демократи на Фиала са втори с 19,5%, до момента в който държавното управление се бори с възходящата инфлация, частично подхранвана от скока на цените на силата след нахлуването на Русия в Украйна.

Бабиш, който е упрекнат, че е бил сътрудник на комунистическата загадка полиция през 80-те години на предишния век, сега е народен представител. Парламентът го лиши от имунитет през март, с цел да приготви обвинителния акт. 
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР